Pas op de plaats!

Pas op de plaats!

Pas op de plaats!

Overduidelijk ben ik van de week volledig gecrasht……………….wtf dacht ik, maar ok het is gebeurd en de tekenen die ik krijg waren overduidelijk. Jammer, heel jammer………………maar de grenzen zijn nu bereikt.

Ga hier nu niet klagen en zeuren over wat ik mankeer, maar effe duidelijk is wel dat ik volledige rust voorgeschreven heb gekregen. Echt een pas op de plaats.
Dat betekent dat er bij mij nu een knop om moet, wat lastig zal zijn, maar ga het doen.

Vandaag sinds tijden een krant gelezen, ja serieus gewoon een papieren krant. Geen web ‘onzin’ (en dat zeg ik als computer/internet/Social media verslaafde), maar dat terzijde.

Ik ben geschrokken en verbaasd.

Waarom? Denk je nu vast. Ik ben geschrokken, omdat ik het gevoel heb dat ik de afgelopen maanden als een struisvogel heb geleefd. Op de Social media zie je veel dingen voorbij komen, maar op de een of andere manier heb ik al die slechte berichten geblockt of doodgewoon genegeerd. Discussies over zwarte piet, over de vluchtelingen, IS, uitingen van velen genegeerd. Ik wil niet aan die discussie meedoen. Word gek van mensen die hun mening uiten of berichten delen, terwijl ze niet verder kijken dan hun neus lang is.

Welk nieuws is betrouwbaar?
Ik durf het niet meer te zeggen en heb vandaag de krant gepakt. Bijzondere, ontroerende, verdrietige, pakkende en leuke verhalen gelezen. Nieuws van binnen en buitenland. Dingen die mij raken heb ik nogmaals gelezen.

KarelsKoffer01Zo ook het verhaal over de publicatie van Karel’s koffer. Mijn ouders, voorouders komen uit Indonesië en wat ik las in de krant shockeerde mij toch wel. Momenteel zijn de discussies over vluchtelingen niet te overzien, maar als ik dit dan lees denk ik: waar hebben wij het in godsnaam over. Ok, ik ben hier geboren, maar ik blijf dat kleurtje houden en als je heel ver terug gaat kijken dan zou ook ik een allochtoon zijn. WTF is een allochtoon? Check dit eens op Wikipedia en verwonder je over de verschillende defenities. https://nl.wikipedia.org/wiki/Allochtoon_(persoon)

Wat mij het meest verwonderde is dit: Iemand met een niet-blanke huidskleur
Yeah right! Gisteren sprak ik iemand wiens ouders uit Oostenrijk komen en hier zijn gaan wonen. Hij vertelde mij dat hij ook staat aangeschreven als allochtoon! En hij is blank, heeeeeeel erg blank.

In ieder geval over Indonesië. Ik ben er nog nooit geweest, wat ik eigenlijk best beschamend vind, want mijn roots liggen daar. Mijn ouders zijn ooit na 35 jaar teruggeweest. Mijn vader heeft altijd gezegd dat hij terug wilde, omdat hij het hier niet echt kon vinden. Na die terugkomst daar wil hij niet eens meer terug. Mijn moeder zou nog wel een keer daar naar toe willen. Ze is de laatste/jongste van de familie Goldstein(later meer hierover). Inmiddels ben ik 54 en ja het wordt inderdaad tijd om daar een kijkje te nemen. Al die jaren heb ik net als de man uit het verhaal van ‘Karels Koffer’ weinig info over hoe het allemaal gegaan is, hoe ze daar echt geleefd hebben, wat er in de oorlog gebeurd is en hoe ze nu echt hier zijn gekomen. Ja met een boot, dat was al duidelijk. En dat mijn opa in een Jappenkamp gezeten heeft, evenals mijn moeder. Mijn vader vertelt amper iets over die tijd. “gesloten” indo? Ik weet het niet, maar het lijkt mij vreselijk als je uit het land moet waar je geboren bent. Mijn tante(zus van mijn vader), waar ik zo’n 7 jaar voor gezorgd heb, vertelde wel eens wat, maar dat was ook niet overdreven veel. Ik kan haar niets meer vragen, want helaas is zij overleden.

Indisch zwijgen doorbroken - Karels Koffer

In de Leeuwarder Courant van gisteren kwam ik dit artikel tegen. ‘Indisch zwijgen doorbroken’. Klik op de foto voor een vergroting of lees het artikel in het LC van zaterdag 14 november 2015

Links:

 https://www.facebook.com/KarelsKoffer/

https://www.uitgeverijlouise.nl/index.php?id=4&tx_sanwarebooks_pi1%5Bbook%5D=46

In ieder geval is mijn nieuwsgierigheid nog meer gewekt. Helemaal nu mijn partner en ik plannen maken om volgend jaar naar Indonesië te gaan.

 

Vorige week kreeg ik via Facebook dit artikel te zien. Het is wel een oud artikel, maar het mag niet vergeten worden.  http://www.zorgwelzijn.nl/Welzijnswerk/Nieuws/2009/7/Elke-Indo-draagt-geschiedenis-mee-ZWZ014219W/

 

 

 

 

nelleke