Spekkoek

Spekkoek

Spekkoek

Al jaren ben ik gek op spekkoek, maar omdat het erg veel tijd kost en ik niet een geschikte oven hiervoor had heb ik het dus nog nooit gemaakt. Maar nu ik mijn geweldige Stoves fornuis heb, kon ik natuurlijk geen smoesjes meer verzinnen om er niet een te maken. Bij deze het recept en de foto’s. Het recept is van Francis Kuijk  . 

Ingrediëntenlijst

  • Voor de spekkoek
  • 500 g zachte roomboter
  • 10 eieren, gesplitst
  • 500 g fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker
  • 275 g patentbloem, gezeefd
  • 5 tl kaneel
  • 2½ tl kruidnagelpoeder
  • 1½ tl nootmuskaatpoeder
  • 1½ tl kardemonpoeder
  • 1 tl anijspoeder (optioneel)

Verder nodig  boter, om in te vetten

Bereiding: Spekkoek 

Verwarm de oven tot 180 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 22-24 centimeter met bakpapier.  Klop de boter glad en luchtig in een keukenmachine. Klop vervolgens de eidooiers samen met de boter. Voeg de suiker in gedeelten, 2 eetlepels per keer, toe. Mix goed na iedere toevoeging. Het totale mixen duurt minstens 10 minuten.

Klop in een schone kom de eiwitten tot stijve pieken. Spatel de eiwitten voorzichtig door het botermengsel. Spatel vervolgens geleidelijk, 3 eetlepels per keer, de bloem door het beslag. Schep de helft van het beslag in een andere kom. Zeef de specerijen boven de kom en spatel ze door het beslag.

De spekkoek bakken

Schep een deel van het naturel beslag op de bodem van de springvorm en verdeel die gelijkmatig zodat de hele bodem bedekt is met een dunne laag (dit kun je goed doen met de achterkant van een lepel of met een paletmes). Kijk hoeveel lepels beslag je hiervoor nodig hebt, het laagje mag niet dikker dan ½ cm zijn. Bak deze cakelaag 4 tot 6 minuten (of meer) tot hij goudbruin en gaar is.  

Haal de cake uit de oven en zet het bovenste grill-element aan. Schep dezelfde hoeveelheid gekruid beslag voorzichtig en zorgvuldig op de gebakken naturel laag van de cake.    Als het cakebeslag te dik lijkt te zijn, om goed te kunnen uitsmeren zonder de cakelaag eronder de beschadigen, verdeel je de hoeveelheid beslag in kleinere delen over de eerste laag en laat je dit een halve minuut staan zodat het beslag door de warmte een beetje smelt. Het beslag is dan makkelijker te verspreiden. Denk er aan: net zo veel opscheplepels als het naturel beslag. Zet de springvorm in de oven en bak de tweede laag 4 minuten onder de grill of tot die goudbruin en gaar is. Herhaal dit steeds en wissel af tussen het naturel beslag en het gekruide beslag tot het beslag op is.
Verander de stand van de oven van de bovenste grill naar boven- en onderwarmte op 150 °C.
Zet de cake in de oven en bak hem in 10 tot 15 minuten af. Dek, tijdens het afbakken, de bovenkant van de cake af met aluminiumfolie als je niet wilt dat die nog verder kleurt.  Laat de cake helemaal afkoelen voordat je de springvorm verwijdert en de cake aansnijdt.

Tips van Francis bij het bakken van spekkoek

  • Iets om op te letten tijdens het bakken: hoe meer lagen van de cake gebakken worden, des te hoger komt de cake in de springvorm te staan. Dus het is nodig om de plaats van de cake in de oven aan te passen om verbranding te voorkomen.
  • Deze cake is goed in te vriezen. Snijd de cake in kleinere porties (bijvoorbeeld in vieren) en wikkel de porties afzonderlijk in een dubbele laag aluminiumfolie.
  • Je zult ontdekken dat in koudere klimaten de cake hard kan zijn. (Denk maar aan alle boter die de cake bevat en die hard wordt bij koud weer.) Zorg ervoor dat de cake in ieder geval op kamertemperatuur is als je hem serveert. Verwarm de oven voor tot 100 à 150 °C, als de kamertemperatuur te laag is. Draai de oven uit en verwarm de cake 15 tot 20 minuten in de oven of tot de cake zacht en smeuïg is. Zelf leg ik de verpakte porties cake op de centrale verwarming.
  • En denk er aan: plakjes van 1 cm dik, geen taartpunten snijden!
  • Tot slot, ik gebruik zelf geen anijs in mijn spekkoek, maar veel mensen zijn er dol op. Ik heb daarom de aanbevolen hoeveelheid als optioneel ingrediënt opgenomen in de lijst. spekkoek deeg delen1e laag van de spekkoek
    meerdere lagen toevoegen.
    De gebakken laag is warm, waardoor het deeg voor de volgende laag mooi wegvloeit.

    afkoelen

    Spekkoek gelukt
    En dit is het resultaat uit mijn oven.

    Spekkoek

 

nelleke