Mihoen à la Nellie Kokkerellie

Mihoen à la Nellie Kokkerellie

Mihoen à la Nellie Kokkerellie

Vroeger ging ik heel vaak met mijn ouders naar de Chinees op de Zeedijk in Amsterdam. Ik genoot daar altijd van de mihoen goreng. Jarenlang heb ik het zelf niet gemaakt, omdat het altijd te plakkerig werd en dat vond ik niet lekker. Maar ineens had ik het door hoe ik het moest en wilde maken.

Gisteren was de dag dat ik besloot eindelijk eens mihoen te maken.  

Wat heb je allemaal nodig?

Dit is voor 2 a 3 personen.

De helft van een pakje mihoen. Zet alvast een pan met veel water op en breng dat aan de kook. Je kunt een beetje zout toevoegen, maar ik doe dat niet.

Kruiden:

trassi, zout, peper, laos, en sereh.

Ik heb rundergehakt gebruikt, omdat je dat mooi rul kunt bakken, zodat het er mooi doorheen gaat als je de mihoen erbij doet. Eerst boter in de pan (flora plant) en de trassie. Dan het gehakt rul bakken.

Een paar worteltjes dun snijden.  Kastanje champignons  fijn snijden.   Gooi dit alles bij het gehakt.   Lekker roerbakken en voeg, het zout, de peper, laos en sereh toe.  Om iets groens erdoor te doen heb ik  wat diepvries doperwtjes erdoor gedaan.

Een grote ui snijden, niet te grof, maar ook zeker niet te fijn. Voeg deze toe, samen met een fijngemalen teentje knoflook. 

Verder heb ik nog een klein beetje ketjap manis toegevoegd, en sesamolie. Op het laatst nog een fijn gesneden sjalotje.

Beetje roerbakken en dan het gas uitdraaien.

Dan komt het allerbelangrijkste: de mihoen

Haal de pan met het gekookte water van het fornuis, pak 2 vorken en gooi de mihoen in het water, maak het los met de vorken, zodat het niet plakt en 1 massa wordt, goed door roeren en je kunt ook hier wat sesamolie gebruiken. Je gaat net zo lang door tot alles mooi los en als je met een vork wat omhoog houdt, glijdt het mooi van je vork. Tussendoor even proeven of het niet te hard is en als jij denkt dat het jou goed genoeg is. Gooi je het in een vergiet om uit te lekken. Je kunt het eventueel afspoelen met koud water.

Zet het gas weer aan onder je wokpan.  Beetje bij beetje voeg je de mihoen toe en hussel alles lekker door elkaar heen.

Ik ben gek op de Amsterdamse smuluitjes van Kesbeke en die gooi als mijn zuurtje erboven op. En een pittig sausje of sambal erbij. Aangezien ik vaak kook voor mensen die niet van scherp houden, zoals o.a. de kinderen, maak ik dit soort gerecht een beetje neutraal, zodat je dat zelf kunt toevoegen.

Je kunt natuurlijk gebakken uitjes erop doen en een spiegeleitje, maar je maakt gewoon je eigen variatie.

Tip: vind je mihoen toch een beetje te hard, wanneer je het al toegevoegd hebt, dan kan een klein beetje water in de wok doen en even met het deksel erop verwarmen.

Mihoen à la Nellie Kokkerellie Mihoen à la Nellie Kokkerellie Mihoen à la Nellie Kokkerellie Mihoen à la Nellie KokkerellieMihoen à la Nellie KokkerellieMihoen à la Nellie KokkerellieMihoen à la Nellie Kokkerellie

nelleke